Dirigent Sippie Broersma

Sippie Broersma werd in 1983 geboren in Zwolle. Haar muzikale cariere begint op de dwarsfluit en ze leert zichzelf piano spelen. Haar enthousiasme voor ensemblezang ontstaat als ze op 11-jarige leeftijd voor het eerst het Nederlands Kamerkoor hoort. Op 16-jarige leeftijd zingt ze in haar eerste kamerkoor.

 

In 2007 start ze haar studie aan het ArtEZ conservatorium. Tijdens deze studie loopt ze stage bij het Groot Omroepkoor en zingt ze mee met een project waarbij veelbelovende zangers na auditie de mogelijkheid krijgen om een concertserie te doen met het Nederlands Kamerkoor.

 

Na haar studie heeft Sippie bij verscheidene professionele ensembles gezongen zoals Capella Isalana, Bachkoor Holland, Consensus Vocalis. Luthers Bach Ensemble, Vocaal Ensemble Cantatrix en Studium Chorale. Daarbij heeft ze kunnen werken met grote (koor-)dirigenten waaronder Jan Willem de Vriend, Klaas Stok, Ton Koopman, Ed Spanjaard, Gijs Leenaars en Hans Leenders.

 

Verder zong ze tien jaar bij The Bach Choir of the Netherlands en verzorgde hiermee meer dan 80 concerten per jaar. Ook nam ze deel aan het professionele kamerkoor van de belangrijkste dirigentencursus van Nederland: de Kurt Thomas Cursus. Ze heeft hier een aardig kijkje in de keuken kunnen nemen van de dirigent met docenten als Daniël Reus, Rob Vermeulen, Adrian Rodriguez Van der Spoel, Sigvards Klava en Hans Leenders. 

 

Toen ze in 2017 voor het eerst zelf begon te dirigeren in navolging van voorbeelden als Barbara Hannigan en Krista Audere volgden de ontwikkelingen zich snel op. In 2019 haalde ze haar diploma aan de Meerjarige Dirigentenopleiding en werd zij dirigent van Het Sneeker Cantatekoor. Vrij snel daarna werd ze ook dirigent van Vox Flevium en van de Side Table Singers. In 2022 rondde zij de applicatie- opleiding Koordirectie aan het conservatorium van Utrecht cum laude af bij docenten Rob Vermeulen en Fokko Oldenhuis. 

 

Naast deze opleiding volgde ze de ateliers ‘Koor en instrumentale begeleiding’ bij Boudewijn Jansen en ‘A capella koormuziek uit de Baltische staten’ bij Krista Audere en volgde ze privélessen bij Hans Noyens.